Šumavské bylinné s logem tří hříbků původně pochází z vimperské lékárny dr. Budínského, který při jeho přípravě vycházel z letitých receptů šumavských německých babiček. V roce 1897 podle nich pro své pacienty vytvořil nápoj s příznivými účinky na zažívání. Vznikl tak dnes již proslulý bylinný elixír. Obsahuje výtažky 22 vybraných druhů šumavských bylin a cizokrajného koření, které mu dávají nezaměnitelnou vůni a chuť. Původně se macerovalo ve sladovém víně, ovšem koncem 40. let se byliny začaly louhovat již nikoli v maltózovém, nýbrž v jablečném víně. Nápoj má 18 % alkoholu.
Někteří stále vzpomínají na jeho specifickou chuť a účinky, které pamatují z obsahu lahví vimperského, sušického a nakrátko i blatenského provozu, jež v součtu produkovaly Šumavské bylinné zhruba 45 let, než v roce 1995 jeho výroba zanikla. Jiní o něm slyšeli jako o lehkém legálním halucinogenu a ti nejmladší se s ním nyní opětovně seznamují díky tomu, že jsme Šumavské bylinné po téměř 25 letech vakua vzkřísili. Od roku 2022 jsme jeho výrobu obnovili v nedaleké Volyni.
Jelikož jsme hrdými dědici a pokračovateli násilně přerušené linie, vyrábíme Šumavské bylinné nejen podle původní receptury a pod původními barvami a typografií, ale i pod ikonickou značkou se třemi houbičkami, abychom se vymezili vůči stejnojmennému nápoji od výrobce z podhůří Jizerských hor, který se objevil pár let po zániku vimperské výroby. Poznáte ho snadno – je v půllitrové lahvi, oproti tradičnímu Šumavskému bylinnému mu schází 10 bylin a 5 % alkoholu a louhuje se v tříslovinovém révovém vínu, takže jde spíše o takový studený svařák.
Když jsme obnovili výrobu Šumavského ze Šumavy vyrobený podle původní receptury, právě dlouholetí uživatelé, předtím zlákaní výše zmíněným stejnojmenným produktem byli velmi opatrní až skeptičtí, než zjistili, že naše Šumavské bylinné je skutečně to Šumavské bylinné, které si pamatují. Na jedné z tehdejších degustací mezi někdejšími pracovníky vimperského provozu, kteří byli zpočátku rezervovaní, se jednomu z nich po přičichnutí a ochutnání rozzářily oči a s blaženým výrazem pronesl tichým hlasem „právě jsem omládl o 30 let…“. A přesně takovéhle reakce jsou pro nás tou největší odměnou.
Nález za oknem márnice kostela Sv. Voršily v Újezdci u Bělčic, srpen 2021. Podrobnosti zde.
V areálu bývalého pivovaru ve Volyni, zvoleného z důvodu vhodnějších prostor, které ve Vimperku mezitím zanikly, jsme zakládali výrobu doslova na koleni. Na začátku byla malovýroba na základě původních historických receptur, které jsme postupně a pomalu ověřovali s pomocí pamětníků, dochovaných útržků záznamů a zejména pracovníků tehdejší Mykoprodukty Vimperk, kteří dokonce poskytli i srovnávací vzorky – úplně poslední lahve ze dne ukončení provozu z poloviny 90. let.
Premiérové stáčení jsme realizovali v listopadu, následovaly první dodávky větším i menším zákazníkům a prodejní průzkum bojem – adventní stánek „Šumavská bylinná punčárna“ na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích, který vábil zvědavce na předpověď šumavského bylinného proroka Winterbergera, jež zněla: „Střízliví budou závidět opilým“ a stal se brzy vyhledávaným místem k pořizování selfie i skupinových fotografií. Stánek nám také od vesměs nadšených konzumentů přinesl spoustu zajímavých vyprávění a vzpomínek, souvisejících se Šumavským bylinným.
Ve stejném roce byl Šumavskému bylinnému udělen certifikát „Šumava originální produkt“.
V následujícím roce jsme rozšířili výrobu a pustili se do zdokonalování výrobních procesů a stabilizace na trhu. Větší pozornost jsme začali věnovat také on-line prodeji, který bouřlivě reagoval na množící se zmínky v médiích a veřejném prostoru. Začali jsme také systematicky podporovat šumavské obce, z nichž je na čelním místě pochopitelně město Vimperk a v rámci podpory lokálního dění jsme se stali hlavním partnerem festivalu Šumava Litera, který vrcholí vždy v půli listopadu právě ve Vimperku.
Objevily se také firmy, které ze Šumavského učinily dárek pro své zaměstnance. Nejvýznamnější z nich je nymburská vagonka Nymwag, aspirující na jednoho z největších výrobců vagonů ve střední Evropě. Na podzim nás poctila návštěvou ČTK, Česká televize, Rádio Praha a další média a do světa se nesly hlasité a zmnožené zprávy o tom, že Šumavské opět žije a že chutná přesně tak, jako kdysi. A museli jsme se pěkně otáčet, než jsme uspokojili všechny objednávky, vzešlé z tohoto mediálního kolotoče… ;-)
A třeba zmínit, že jsme po roce opět pomáhali návštěvníkům budějovických adventních trhů (znovu)nalézt tekutou legendu staré Šumavy v Šumavské bylinné punčárně.
Rok 2024 byl ve znamení dlouho plánovaného stěhování výroby do nových, rekonstruovaných prostor bývalého pivovaru. A s nimi přišel další rozvoj, navýšení a stabilizace výroby.
Šumavské bylinné bylo odjakživa spojeno také s umělci a pelyňkový alkaloid tujón jej i za časů nejtužší normalizace povyšoval na jakýsi bohémský prostředek vzdoru a imaginace a na metamorfované palivo pro tvůrčí slova, tóny i výtvarné kompozice. Inspirace a odkazy lze dohledat v mnoha různých dílech, z nichž se některá mezitím zařadila do kulturní síně slávy – ostatně, přesvědčte se sami.
Proto nepřekvapí, že i znovuvzkříšené Šumavské bylinné na sebe váže novou generaci tvůrčích jedinců, kteří jej chovají jako úctyhodnou a podnětnou anomálii, symbolizující silnou individualitu a břitké sdělení. Nesmírně nás těší, že počet skvělých tvůrců, kteří považují za důležite uvést své nové dílo do života právě s asistencí naší tekuté esence na pomezí reality a magie, pomalu roste. Petra Klabouchová záměrně pokřtila (v tomto případě možná spíše neutralizovala… ;-) svůj šumavský horror „Ignis fatuus“ naší živou vodou z božího dřevce a není zdaleka sama – spisovatelé Martin Sichinger, Jiří Březina, Šimon Leitgeb, slammer Tukan, literární vědci Veronika Faktorová a Michal Hořejší, hudebníci Petr Kučera, Víťa Marčík, Ďäblovi včelaři, výtvarníci Josef Lorenc, Petr Kubeš, Pavel Dvořák či Ester Tajrychová, fotografové Klaus Ditté, Václav Pancer nebo Sebastián Vošvrda, jsou pokračovateli násilně přerušené tradice šumavského bylinného, jako tekuté inspirace a zároveň štítu proti výbojům šílenství a nesmyslnosti moderní doby. Více o Šumavském bylinném – živé vodě tvorby.
Šumavské bylinné oblažilo také finalisty již 10. ročníku literárního festivalu a přeshraničního setkávání Šumava Litera a z vítěze Ceny Johanna Steinbrenera za beletrii a poezii, spisovatele a hudebníka Václava Křivance učinilo instantního šumavského bylinného entuziastu.
A přišel také velký den – ocenění Regionální potravina Jihočeského kraje, z něhož máme obrovskou radost. S oceněním se pojila účast na gastronomických akcích po celém kraji, z nichž nejvýznamnější byla prezentace na 50. ročníku zemské výstavy Země živitelka. Pošumavský Vacov získal ocenění Obec roku a rozhodl se oslavit tuto skutečnost právě Šumavským bylinným.
Šumavská bylinná punčárna na adventním českobudějovickém náměstí oslavila svou třetí sezónu.
Mykoprodukta dnes a kdysi: Petr Jánský, Pavel Vlček a Čeněk Kohoušek, bývalý ředitel Mykoprodukty Sušice a Soběšice
Autor bavorských detektivek Ossi Heindl a organizátor a přítel Čechů Edmund Stern při šumavské bylinné chvilce na festivalu Šumava Litera
Na tento rok máme další velké plány. Budeme přítomni na CZECH FOOD EXPO 2025 a zůstáváme věrní i budějovické Země živitelce.
Spustili jsme e-shop a chystáme pro vás po letech produktové novinky. Těšte se!
Ale o tom všem si ještě povíme.
… louhujeme v bázi předem připraveného jablečného vína a posléze fortifikujeme (Enzián na 16 %, Šumavské bylinné na 18 %).
Foto: Regionální potravina