Úspěch Šumavského bylinného v programu Regionální potravina si všiml i časopis Vinař–sadař a ve svém šestém čísle z prosince 2024 seznamuje svou čtenářskou obec s Mykoproduktou a jejím příběhem oživení šumavské tekuté legendy. Článek se poměrně obšírně vrací k historii a všímá si nejen medicinálních účinků Šumavského bylinného, ale i jeho kultovní role coby legálního lehkého halucinogenu a vyhlášeného prodeje v drogeriích.
Špíz z vepřové krkovice s pečenými bramborami, klobásou a likérovou šumavskou bylinnou omáčkou – recepty z vítězných regionálních potravin v Jihočeském kraji.
Komise to tentokrát vůbec neměla jednoduché, hodnotila rekordních 103 výrobků od 28 výrobců! Šumavské bylinné bylo vybráno z nejsilněji zastoupené kategorie alkoholické a nealkoholické nápoje. Ocenění značkou Regionální potravina si producenti převezmou na slavnostním vyhlášení v Třeboni v sobotu 28. září 2024.
Legendární šumavském víno. Nápoj trempů, studentů, vojáků nebo dárců krve. Dnešním hostem je Pavel Vlček, jednatel společnosti Mykoprodukta, s.r.o., která Šumavské bylinné v pošumavské Volyni vyrábí.
Šumavské podcasty
Šumavské bylinné jako součást diplomatického protokolu české ambasády v Berlíně.
20. 3. 2024
Spisovatel Martin Sichinger (vlevo) předal v rámci svého berlínského tvůrčího pobytu českému velvyslanci v Německu Tomáši Kafkovi (vpravo) lahev Šumavského bylinného, jako poděkování a tekutou pečeť nad záštitou festivalu Šumava Litera, kterou pan velvyslanec již druhým rokem tomuto kulturnímu svátku přeshraničního setkávání poskytuje.
Neobešel se bez něho maturitní ples, oslava MDŽ, večírek na koleji či splouvání řeky. Šumavské bylinné víno bylo za dob socialismu pojem. Kdo ho neochutnal, jako by nebyl. A kdo přežil, byl král. Po 28 letech se vrací v původní podobě!
Student pařížské Sorbonny, spolužák Edvarda Beneše a přítel Aloise Rašína, lékárník Bohuslav Budínský, založil ve Vimperku podnik, který vyráběl různé čaje, šťávy a sirupy. A lék, který se stal populárním i jako alkohol – Šumavské bylinné víno. Pomáhalo mj. při zažívání a v tomto duchu funguje dodnes.
O “Šumavském praotci” (doposud nejstarší dochovaná lahev Šumavského bylinného z r. 1962), o vimperském lékárníku Budínském a o znovuobnovené výrobě tekuté legendy ze Šumavy, která se kvůli vhodným prostorům přesunula do nedaleké Volyně.
Níže si můžete pustit tu část, kde propagátor Šumavy a Šumavského bylinného Martin Sichinger v rámci dotazu na svou knihu Kocovina šumavského léta hovoří o vzkřísení výroby. V původním rozhovoru je tato pasáž v čase 19:18 – 20:21.
Elixír Šumavské bylinné vzniká macerováním 22 druhů šumavských bylin a cizokrajného koření v kvalitním jablečném víně. Původní Šumavské bylinné užívali i Jan Werich či Hana Zagorová.
Skupina nadšenců obnovila výrobu tradičního elixíru Šumavské bylinné podle původní receptury vimperského lékárníka Budínského. Když na setkání s bývalými zaměstnanci někdejší Mykoprodukty, jejíž název nadšenci také oživily, zaznívaly při ochutnávce věty jako "Teď jsem omládl o 30 let", měli jasno, že jdou správnou cestou.
ČTK České noviny
Šumavské bylinné přítomno přebírání ceny Knižního klubu za rok 2023
5. 9. 2023
Při předávání ceny Knížního klubu za román Zítra přijde Olah v Kaisersteinském paláci na Malé straně v Praze předal spisovatel Martin Sichinger (uprostřed) řediteli Euromedia Group a.s. Antotnínu Kočímu (vpravo) lahev Šumavského bylinného.
Za starých časů si obyvatelé Šumavy kvasili domácí víno z plodů z vlastní zahrady nebo okolní přírody. Šumavská vína z Mykoprodukty jsou kvalitou srovnatelná s révovými víny z Moravy.
Šumavské bylinné pomalu zaplňuje mapu, z níž před necelými 30 lety zmizelo. A o své reinkarnaci dalo vědět symbolicky – certifikací „Šumava originální produkt“, oznámenou ve čtvrtletníku Doma na Šumavě.
Bylinné nápoje, používající název Šumavské bylinné, jsou na světě dva. Ale jen jeden je doopravdy ze Šumavy a stejného složení, jako někdejší bylinná legenda. A byl vzkříšen v Mykoproduktě.